Saturday, January 30, 2010

:. MEH WAT BISKUT .:

BISKUT MAKARUN CERI

BAHAN-BAHAN

400 GM SUSU PEKAT MANIS
240 GM KELAPA KERING
210 GM CERI MERAH – DICINCANG HALUS


CARA MEMBUATNYA

1.SATUKAN KELAPA KERING, SUSU PEKAT MANIS DAN CERI DALAM MANGKUK. GAULKAN SEHINGGA SEBATI.
2.AMBIL SEDIKIT ACUAN ADUANAN DAN KEPALKAN MENJADI BEBOLA KECIL. BUAT BEGINI HINGGA ADUNAN HABIS. SUSUN BEBOLA INI ATAS TIN PEMBAKAR BERLENGSER MAJERIN.
3.BAKAR PADA SUHU 180c SELAMA 15 MINIT ATAU HINGGA KEPERANGAN.


BISKUT KISMIS

BAHAN-BAHAN

125 GM MENTEGA
80 GM GULA KASTOR
¼ SUDU the GARAM
1 BIJI KUNING TELUR
160 GM TEPUNG GANDUM
½ SUDU TEH BIKARBONAT
80 GM TEPUNG KACANG HIJAU
40 GM KISMIS DICINCANG HALUS

CARA MEMBUATNYA

1.PUKUL MENTEGA, GULA KASTOR DAN GARAM HINGGA SEBATI.
2.MASUKKAN KUNING TELUR DAN DI KACAU RATA
3.CAMPURKAN TEPUNG GANDUM DAN BIKARBONAT, TEPUNG KACANG HIJAU DAN KISMIS. ULI PERLAHAN2 MENJADI DOH.
4.CANAIKAN DOH DAN POTONG BENTUK 4 SEGI.
5.BAKAR PADA SUHU 180c SELAMA 15- 20 MINIT.

No comments:

Post a Comment